Nikola Hloušková

Proč je důležité, pořádně žvýkat?

Dneska se v krátkosti podíváme na to, proč je důležité pořádně rozkousat potravu, kterou přijímáme. 

Rozmělnění potravy

1. Žvýkáním a rozkousáním rozmělníme potravu na menší kusy, takže žaludek potom nemá tolik práce.🦷 

Štěpení

 2. Sliny obsahují trávící enzymy, které napomáhají štěpit tuky, škroby a cukry už během žvýkání potravy v dutině ústní. Sliny také napomáhají částečně stabilizovat pH přijímané potravy.

Uvolnění aromat

3. V momentě, kdy jídlo v puse důkladně rozkoušeme, tak se sousto prohřeje a tímto prohřátím se začnou uvolňovat aromata přítomná v potravě, tudíž si jídlo víc vychutnáme anebo naopak můžeme zjistit, že po delší době žvýkání nám v puse něco vadí.

Natrávení

 4. Když sníme nějaké jídlo, tak obvykle trvá zhruba 20 minut než jídlo částečně natrávíme a do mozku se dostane informace o pocitu sytosti. To znamená, že pokud jídlo žvýkáme a nespěcháme, tak nám mnohdy stačí daleko menší množství potravy, než když do sebe jídlo doslova nahrneme, abychom zahnali hlad.

Čas pro sebe

5. Jídlo by mělo být rituálem, kdy si dopřejeme čas pro sebe, nenecháme se rušit televizí, ale soustředíme se, relaxujeme a vychutnáváme, tak aby se žaludek a mozek mohl soustředit na dobré trávení. Tím můžeme také mimo jiné přispět k omezení pocitu nafouknutí, nebo jiným problémům s trávením.

Ředění

6. Během jídla a zhruba půl hodiny po jídle bychom neměli pít, abychom neředili žaludeční kyseliny, které štěpí přijatou potravu.

A jak to máte vy? Najdete si čas na dobré jídlo, které si dokážete vychutnat? A nebo jíte ve spěchu?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *