Nikola Hloušková

Střeva a mikrobiom

Střeva jako klíč k celkovému zdraví

Naše střeva, často označovaná jako druhý mozek, hrají klíčovou roli v celkovém zdraví člověka. Správná funkce střevní mikroflóry je nezbytná pro udržení optimálního stavu organismu.

Zatímco přetížená střeva mohou souviset s širokou škálou zdravotních komplikací. Dlouhodobé narušení střevního mikrobiomu může vést například k onemocněním, jako jsou ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc.

Prvními signály narušené střevní rovnováhy jsou různé zažívací potíže, alergie a kožní problémy.

Střevní mikrobiom a související pochody

Střeva hrají klíčovou roli i v hormonálních reakcích. Až 80 % serotoninu, hormonu štěstí, vzniká právě ve střevech. Poruchy střevního mikrobiomu mohou tedy omezit tvorbu a funkci těchto klíčových hormonů.

Serotonin navíc nemá vliv pouze na naši duševní pohodu, ale podílí se také na regulaci spánkového cyklu.

"Základ zdravých střev: Strava a péče"

Vhodná a zdravá strava hraje zásadní roli v podpoře optimální funkce střev. Strava s dostatkem vlákniny, nebo kvalitní zakysané mléčné výrobky s probiotickou kulturou, jsou nezbytné pro udržení rovnováhy v našich střevech.

Jídlo by mělo být dobře stravitelné, aby ve střevech nezůstávaly nestrávené zbytky, které by mohly způsobit problémy a zhoršovat vstřebatelnost živin.

Pokud jsou vaše střeva zatížena, může se paradoxně stát, že přestože konzumujete kvalitní potravu, vaše buňky nedokážou efektivně získat potřebné živiny. V důsledku toho se může projevit únava a nedostatek energie v celém těle.

Svůj význam má také strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Tyto mastné kyseliny pomáhají udržovat pružnost a propustnost buněčných membrán, což je nezbytné pro efektivní vstřebávání živin a odvádění odpadních látek.

Jak podpořit zdravé trávení?

Pokud máte zájem dozvědět se o 5 klíčových pilířích podpory nejen pro vaše zažívání, ale i pro celkovou vitalitu organismu, srdečně Vás zvu na online přednášku zdarma ZDE.

Nicméně už v tuto chvíli můžete začít podnikat drobné krůčky pro podporu vašeho zažívání a střevního mikrobiomu:

  • Zařaďte do svého jídelníčku kvalitní zdroj vlákniny (alespoň 25 g denně)
  • Omezte konzumaci alkoholu, cukru a průmyslově zpracovaných potravin
  • Vyvarujte se přejídání a potravu dobře rozkousejte
  • Zajistěte si dostatečný spánek v rozmezí 7-8 hodin denně
  • Snažte se naučit jak pracovat se svým stresem
  • Začleňte nějakou relaxační techniku do vašeho dne (cvičení, procházka, malování atp.)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *