Nikola Hloušková

Histaminová intolerance

Histaminová intolerance vzniká vlivem nedostatku enzymu diaminooxidázy. Tento enzym je v těle zodpovědný za odbourávání histaminu přijatého běžnou stravou. Takže pokud naše tělo netvoří výše zmíněný enzym v dostatečném množství, nastává problém s odbouráním histaminu. 

Tato nerovnováha může vést k různým zdravotním obtížím jako jsou trávící obtíže, alergie, bolest hlavy, změny krevního tlaku atp. Produkci enzymu případně hladinu histaminu v krvi mohou ovlivnit některé léky (antibiotika, antidepresiva, léky na srdce nebo na tlak) . 

Na druhou stranu enzymatickou rovnováhu případně množství přijatého histaminu můžeme ovlivnit my sami výběrem potravin. Pokud náš jídelníček obsahuje potraviny s velkým množstvím histaminu, případně ostatních biogenních aminů, může se stát, že bude produkce enzymu nedostačující.

Pojďme se teď ve zkratce podívat na potraviny, které mají vysoký obsah histaminu. Jedná se například o maso (včetně ryb) a masné výrobky, sýry, luštěniny, kysaná zelenina, špenát, lilek, rajčata,  banány, jahody, avokádo, kešu, lískové a vlašské ořechy, černý čaj, alkohol.

Volba jídelníčku však není jediným spouštěčem histaminové intolerance. Přidruženým rizikovým faktorem bývá velice často porucha střevního mikrobiomu, kdy dochází k nedostatečnému natrávení potravy, což může způsobit nadprodukci histaminu. Velký vliv má i stres a dlouhodobá celková zátěž těla.

Doporučení

Dnešní doba je plná stresu a aby se naše tělo dokázalo se stresem a vnějšími vlivy dobře vypořádat, je důležité tělu dodat kvalitní živiny. Na druhou stranu je naše běžná strava často průmyslově zpracovávána a chemicky konzervována, čímž dochází k poklesu přirozených živin. Tělu pak chybí bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny, minerální látky a mnohé další.

Zelené potraviny jsou skvělým doplňkem, který dokáže podpořit náš organismus komplexně. Jsou zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků, chlorofylu,  esenciálních aminokyselin, polynenasycených mastných kyselin, enzymů, antioxidantů a dalších unikátních látek. Zelené potraviny neobsahují histamin a navíc vyrovnávají hladinu enzymu zodpovědného za zpracování histaminu.

Zelené potraviny podporují přirozené detoxikační procesy v organismu a pomáhají šetrně a bezpečně čistit naše tělo až na buněčnou úroveň.

Ječmen i Chlorella fungují jako probiotika a zlepšují stav střevního mikrobiomu. Jejich protizánětlivý efekt podporuje zklidnění a hojení střevních stěn.

Tyto zelené potraviny podporují imunitu, celý metabolismus, hormonální rovnováhu, fyzickou i psychickou kondici, dobrou funkci všech orgánů našeho těla a zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a kůže.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *